Evenementen

De inwoners van Hasselt zijn dol op gezelligheid en vinden altijd wel een aanleiding om feest te vieren. Al in de Hanzetijd werden de jaarmarkten druk bezocht en deden de lokale herbergiers goede zaken. En nog steeds komen bezoekers graag naar de Hanzestad om te genieten van de unieke sfeer tijdens het traditionele Euifeest, het maritieme evenement Hassailt of de swingende Dweildag. We hebben voor u de belangrijkste evenementen in Hasselt op een rij gezet.


Korenmolen De Zwaluw Hanzestad HasseltKorenmolen De Zwaluw Hanzestad Hasselt

Nationale Molendag

Korenmolen De Zwaluw is een markant monument in het stadsbeeld van Hasselt. Enkele enthousiaste vrijwillige molenaars houden de wieken aan het draaien. Iedere tweede zaterdag in mei, tijdens de Nationale Molendag, is de korenmolen het stralende middelpunt van allerlei activiteiten. Vooral de jeugd kan er spelenderwijs van alles opsteken over de molen en het molenaarsvak. En natuurlijk mogen ze met de molenaar naar boven, waar ze het mechaniek in werking kunnen zien.


Hanzestad Hasselt - KalkovendagHanzestad Hasselt - KalkovendagKalkovendag

Kalkovendag

Met deze activiteit brengen de vrijwilligers van de Kalkovens in Hasselt het unieke industriële monument weer onder de aandacht. Tijdens de Kalkovendag herleven nostalgische tijden. Op het kalkoventerrein is het dan een gezellige entourage met marktkraampjes, kinderactiviteiten, muziek en oude ambachten zoals palingroken. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in het leshuis en uitleg krijgen van de vrijwilligers over het poductieproces.


Hanzestad Hasselt - DweildagHanzestad Hasselt - DweildagHanzestad Hasselt - Dweildag

OBN Dweildag

De OBN Dweildag in Hasselt is binnen een aantal jaren uitgegroeid tot een gewaardeerd en goed bezocht evenement. Een dag lang zetten uitbundige dweilorkesten en feestkapellen de binnenstad van de Hanzestad op de kop. De straten en terrassen vullen zich met herkenbare melodieën en vrolijke meezingers. Terwijl de ouders genieten van de muziek met een drankje op het terras, kunnen de kinderen zich uitleven in de vele speelattracties. De dweildag wordt georganiserd in het begin van de maand juni. 


Hanzestad Hasselt - HassailtHanzestad Hasselt - HassailtHanzestad Hasselt - Hassailt

Hassailt

Het maritieme evenement Hassailt brengt de historische binnenstad van Hasselt eens in de vijf jaar terug in de sfeer van de oude binnenvaart. Vele tientallen historische bedrijfsvaartuigen van de LVBHB meren dan af aan de kades en grachten van de stad. Stichting Hassailt organiseert het programma met activiteiten op en rond het water. Hassailt trekt gemiddeld ruim 50.000 bezoekers. Het evenement is daarmee de grootse publiekstrekker van de gemeente Zwartewaterland. De meest recente editie vond plaats van 27 t/m 30 juli 2017. Bekijk films, foto's en mediaberichten voor een indruk van Hassailt 2017.


Hanzestad Hasselt - EuifeestHanzestad Hasselt - EuifeestHanzestad Hasselt - Euifeest

Euifeest

Elk jaar organiseert de Oranjevereniging in de maand augustus het Euifeest. Het feest kent zijn oorsprong in de viering rond het binnenhalen van het 'eui' (hooi in Hasselter dialect). De feestweek bestaat uit een kermis, een braderie, een euibattle, een grote allegorische optocht en allerlei activiteiten in de feesttent. Tijdens het Euifeest zijn de grachten en straten van Hasselt feestelijk verlicht en versierd. Dit trekt in de avonduren altijd veel kijklustigen. Het Euifeestweek vormt jaarlijks eind augustus de afsluiting van de zomervakantie. 


Open Monumentendag in Hanzestad HasseltMonumentendagMonumentendag  

Open Monumentendag

Iedere tweede zaterdag in september opent het culturele erfgoed in Hasselt de deuren voor de Open Monumentendag. Hasselt is met zijn historische binnenstad en talloze rijksmonumenten het ideale podium voor dit landelijke evenement. De deelnemende monumenten organiseren extra activiteiten en zijn die dag gratis te bezoeken. Ook in De Werkplaats aan de Kaai is er tijdens Open Monumentendag van alles te beleven voor jong en oud. 


Hanzestad Hasselt - WG van de HulstfestivalHanzestad Hasselt - WG van de HulstfestivalHanzestad Hasselt - WG van de Hulstfestival

WG van de Hulstfestival

Eens in de twee jaar is de historische binnenstad van Hasselt het gedroomde decor voor het WG van de Hulstfestival. Op straat en in de sfeervolle huiskamers wordt de nostalgische wereld van kinderboekenschrijver W.G. van de Hulst weer tot leven gewekt. De organisatie zoekt steeds naar een optimale combinatie van professionals en lokaal talent. Bekende sprekers als Maarten van Rossem, Herman Pleij, Aart Staartjes en Jan Terlouw stonden de afgelopen jaren op het programma. De laatste editie vond plaats op 30 december 2016. Klik hier voor een beeldimpressie.