Open Kerkendag in Hasselt

De gemeente Zwartewaterland houdt op 15 september 2018 voor het eerst in haar geschiedenis een Open Kerkendag. De meeste activiteiten zullen in Hasselt plaatsvinden. Van 10.00 t/m 17.00 uur openen diverse kerken, zoals de RK Kerk, Gereformeerde Kerk en Grote Kerk in Hasselt hun deuren voor belangstellenden.

Rondleiding
’s Morgens biedt Hanzestad Hasselt Marketing voor belangstellenden een rondleiding langs het religieus erfgoed onder het thema Kerk, Klooster en Kapel. De rondleiding is gratis, maar men dient zich hiervoor wel aan te melden via info@hanzestadhasselt.nl De rondleiding start om 10.30 uur bij De Werkplaats aan de Kaai 5. Deelnemers aan zowel het morgen- als het middagprogramma kunnen zich via bovengenoemde e-mail ook opgeven voor een goed verzorgde lunch voor €12,50 (contant betalen) in gebouw ‘De Regenboog’, Regenboogstraat 2 in Hasselt.

Expositie
Ook is de expositie 500 jaar Reformatie/ 400 jaar Synode van Dordrecht te bezoeken in het Oude Stadhuis aan de Markt 1. Het Oude Stadhuis is geopend van 11.00-15.00 uur. 

Torenbeklimming
De toren van de Grote Kerk is van 11.00-15.00 uur gratis te beklimmen.  

Symposium
Als onderdeel van de Open Kerkendag organiseert Protestants Nederland van 14.00 t/m 16.30 uur in de Grote of Sint Stephanuskerk in Hasselt een symposium ter herdenking van de Nationale Synode van Dordrecht van 1618-1619. De toegang tot het symposium is vrij, iedereen is welkom. Het symposium wordt geopend door de burgemeester van Zwartewaterland, ing. E.J. Bilder, samen met ds. J.M.J. Kieviet, voorzitter van de Vereniging Protestants Nederland.

Vervolgens komen een aantal eminente sprekers aan het woord:

· Prof. dr. W. van Vlastuin, Wezep, over: Gomarus of Arminius: een debat van eeuwigheidsbelang. Dr. W. van Vlastuin is hoogleraar Theologie en Spiritualiteit van het gereformeerd protestantisme aan de VU en rector van het Hersteld Hervormd Seminarie.

· Prof. dr. H.J. Selderhuis, Hasselt, over: Van Hasselt naar Dordt en terug: een belevenis van blijvend belang. Dr. H.J. Selderhuis is hoogleraar Kerkgeschiedenis en Kerkrecht aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn en directeur van Refo500, het internationale kennisplatform over de Reformatie van 500 jaar geleden.

· Prof. dr. W. Verboom, Harderwijk, over: Van verkiezing tot volharding: een liefdeslied, met daaraan gekoppeld de presentatie van zijn boek “De Dordtse Leerregels. Een hertaling”. Dr. W. Verboom is emeritus docent en hoogleraar vanwege de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland voor de traditie van het Gereformeerd Protestantisme.

Tussen en na de inleidingen is er samenzang, met bovenstem van de tenoren van het mannenkoor Stereo uit Genemuiden en muzikale intermezzi, gespeeld door organist Harm Hoeve op het befaamde Rudolph Knolorgel. Het symposium wordt besloten met samenzang van een lied van Jacobus Revius (Liedboek 1973, lied 421).

GEPUBLICEERD >> 13-9-2018