Expositie in De Werkplaats

Expositie over vrouwen in de Oorlogsindustrie

Tot en met 30 juni organiseert de Stichting Hanzestad Hasselt Marketing een expositie over ‘Rosie the Riveter’. De expositie in De Werkplaats te Hasselt vertelt het verhaal van de miljoenen Amerikaanse vrouwen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in fabrieken werkten om oorlogsmateriaal te maken.

Vrouwenwerk
Afgelopen december was het precies 75 jaar geleden dat de Japanners de marinebasis Pearl Harbor aanvielen, waardoor ook Amerika actief betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de mannen overzee vochte in Europa en de Pacific, gingen de vrouwen aan de slag in de oorlogsindustrie. De wapenindustrie moest op volle toeren blijven draaien. De vrouwen pakten dat 'mannenwerk' voortvarend aan.

Lipstick en smeerolie
Uiteindelijk werkten bijna 20 miljoen vrouwen in de oorlogsindustrie. Zo’n 6 miljoen daarvan deden het zwaarste werk op scheepswerven en in de fabrieken waar de vliegtuigen werden gebouwd. Ze stonden bekend als ‘Rosie the Riveter’, wat vrij vertaald kan worden als ‘Klaartje Klinkhamer’. De naam was afgeleid van de zware klinknagelpistolen ('rivets') die werden gebruikt bij de montage.

Unieke kleurenfoto's
In opdracht van het Amerikaanse overheid werden de werkzaamheden vastgelegd door professionele fotografen. Het is fotografie op de grens van propaganda en journalistiek. Hieraan danken we een reeks unieke kleurenfoto’s, die o.a. is gebruikt voor de wervingscampagne van vrouwen. De poster met de kordate ‘Rosie’ en de kreet ‘We can do it’ is inmiddels legendarisch geworden. Deze poster is nu een icoon van de internationale vrouwenbeweging.

De Werkplaats
De expositie toont foto’s en posters op digitale schermen, aangevuld met muziek en radiofragment uit de oorlogsjaren. In de industriële omgeving van De Werkplaats komen deze beelden helemaal tot hun recht. De expositie is van 1 mei tot en met 30 juni 2017 te zien in De Werkplaats aan de Kaai 5 in Hasselt. De Werkplaats is op werkdagen geopend van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis.

GEPUBLICEERD >> 01-5-2017