Hasselt omstreeks 1935

Het Nationaal Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft ruim duizend vooroorlogse historische luchtfoto’s online gezet, waaronder ook foto's van Hasselt. De foto’s zijn in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw gemaakt door de Luchtvaartafdeling der Koninklijke Landmacht (LVA), de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht.

Het Nationaal Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft ruim duizend vooroorlogse historische luchtfoto’s online gezet. De foto’s zijn gemaakt door de Luchtvaartafdeling der Koninklijke Landmacht (LVA), de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht.

De foto’s zijn gratis beschikbaar gemaakt en geven een heel aardig beeld van hoe de steden en dorpen in Nederland in de loop der tijd zijn veranderd. Op de afbeeldingen zijn met name plekken te zien die militair gezien interessant waren, zoals forten, bruggen, havens en sluizen. Er zijn bijzondere afbeeldingen terug te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld foto’s van Urk en Marken toen dat nog eilanden waren en beelden van de Rotterdamse binnenstad van vóór het bombardement in 1940.

Ook van Hasselt zijn er drie luchtfoto’s te zien. Waarschijnlijk zijn deze opnames medio jaren ‘30 gemaakt; de rooms katholieke kerk uit 1933 is er al op te zien. Er is nog nauwelijks sprake van bebouwing buiten de ‘vesting Hasselt’. Aan de overzijde van het Zwarte Water is de eerste industrie zichtbaar.

De foto’s zijn gratis te bekijken op Flickr, maar ook op Wikimedia en in de beeldbank van het NIMH zelf.

GEPUBLICEERD >> 06-9-2017