Euifeest

Centrum Hasselt

02-9-2017

Een week lang Euifeest in Hasselt

De Oranjevereniging Hasselt organiseert ieder jaar, aan het einde van de zomervakantie, het Euifeest. Een evenement van en door Hasselters! Tijdens het Euifeest verandert Hasselt in de Lichtstad van het Noorden. Uit de wijde omtrek komen bezoekers dan de feestelijk verlichte en versierde straten in de stad bewonderen. De straatversiering is een kenmerkend onderdeel van het Euifeest, dat zijn oorsprong kent in de viering rond het binnenhalen van het 'eui' (hooi in het dialect). Op deze zaterdag wordt het Euifeest afgesloten met de traditionele optocht van versierde wagens, een grote braderie in de historische binnenstad en muziek in de feesttent.

Het volledige programma van het Euifeest staat op de website van de Oranjevereniging

Open Monumentendag

Binnenstad Hasselt

09-9-2017

Open Monumentendag in Hanzestad Hasselt

In de historische binnenstad van Hasselt is het eigenlijk iedere dag monumentendag. Maar slechts op één dag van het jaar, namelijk de landelijke Open Monumentendag, zet een deel van de monumenten ook gezamenlijk de deuren open voor het publiek. Op zaterdag 9 september is het weer zover. Het Oude Stadhuis, de Grote Kerk, de Kalkovens, Molen De Zwaluw, de RK Kerk en nog heel veel andere monumenten zijn die dag gratis te bezoeken en te bekijken.

Open Werkplaats
Natuurlijk opent ook De Werkplaats aan de Kaai de deuren voor het publiek op 9 september. Inmiddels is het onderkomen van de Stichting Hanzestad Hasselt Marketing uitgegroeid tot een klein museum op het gebied van oude ambachten en gereedschappen. Tijdens Open Monumentendag willen we het publiek deelgenoot maken van het interessante verhaal achter enkele van deze gereedschappen. Wie heeft het in handen gehad en waarvoor werd het gebruikt?

Oud gereedschap
Regelmatig ontvangt De Werkplaats ook bruiklenen en schenkingen van gereedschap. Onlangs mochten we een prachtige collectie antiek gereedschap van mevrouw Vaandering-Winters in ontvangst nemen. Haar opa en vader hadden vroeger een timmerwerkplaats in Sint Jansklooster. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde haar vader onder meer woningen in Zwartsluis en werd hij uiteindelijk gemeentelijk timmerman in IJsselmuiden. Van de familie Spijkerman uit Hasselt kregen we een kist vol oud gereedschap en andere voorwerpen, die tevoorschijn kwamen bij het opruimen van een schuur. Een  deel van de nieuwe aanwinsten is tijdens Open Monumentendag te bezichtigen in De Werkplaats.

Palingroken en kinderspeurtocht
Kinderen mogen op 9 september een gratis een puzzeltocht ophalen in De Werkplaats. Hiermee kunnen ze alleen of samen met hun ouders op ontdekkingstocht door de geschiedenis van Hanzestad Hasselt. Voor De Werkplaats zal Tiemen Jans een demonstratie palingroken geven. De gerookte paling valt altijd goed in de smaak en wordt zo uit de rookton verkocht.

De Werkplaats bevindt zich aan de Kaai 5 in Hasselt en is tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september geopend van 10.00 t/m 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op onze website: www.hanzestadhasselt.nl

Touwtrekwedstrijd Hasselt's Fanfare

Muziekgebouw Hasselt's Fanfare

16-9-2017 17:00

Muziekvereniging Hasselt’s Fanfare

Zaterdag 16 september 2017

Aanvang 17.00 uur

Touwtrekwedstrijd bij Muziekgebouw Hasselt’s Fanfare aan de van Haersoltelaan 11